4. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu

4. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Türkiye ve Afrika ülkelerinden geniş bir katılımla 12-13 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.

27 Kasım 2023

4. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Bakanlığımız ve Afrika Birliği ortaklığında ve DEİK organizasyonuyla 12-13 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Komorlar Cumhurbaşkanı Sayın Azali Assoumani’nin teşrifleriyle onurlandırdıkları etkinliğe Sayın Bakanımız, Afrika ülkelerinden 24 Bakan ve Bakan Yardımcısı, resmi yetkililer, kıtada faal 6 Uluslararası Kuruluşun Genel Sekreterleri ve üst düzey temsilcileri ve Türkiye ve Afrika’dan 3.900 dolayında iş insanı katılım sağlamıştır.
 
Etkinlik kapsamında “Sınamalar ve Fırsatlar: Daha Güçlü Türkiye-Afrika Ekonomik Ortaklıkları” konulu Bakanlar toplantısı Sayın Bakanımız moderatörlüğünde gerçekleştirilmiş ve tarım, gıda sanayii, altyapı, turizm, sağlık, imalat, tekstil ve kadın girişimciliği alanları başta olmak üzere işbirliği fırsatları görüşülmüştür.
 
Etkinlikte Sayın Bakanımız ve muhatapları arasında ikili görüşmeler tertip edilmiş, Sayın Bakanımız muhatap Bakan ve Uluslararası Kuruluş yöneticileri ile toplam 18 adet ikili görüşme yapmıştır.
 
Forum kapsamında farklı konularda 6 adet panel toplantısı ve birçok G2B ve B2B görüşmesi gerçekleştirilmiş, katılımcı ülkeler arası çapraz görüşmeler düzenlenmiştir.
 
Forum vesilesiyle ayrıca ülkemizle Komorlar Birliği arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması Sayın Bakanımız ve Komorlar Posta, Telekomünikasyon ve Dijital Ekonomi Bakanı Souef Kamalidini tarafından imzalanmıştır. Forum kapsamında ayrıca Türkiye ile Senegal, Togo ve Cape Verde (Yeşil Burun) arasında İş Konseyi tesis eden Anlaşmalar ve DEİK-ECCAS İyi Niyet Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.
 
Etkinliğin kapanış töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız, Afrika Birliği Dönem Başkanı Komorlar Cumhurbaşkanı Azali Assoumani, Sayın Bakanımız, Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Sanayi, Madenler ve Turizm Komisyoneri Albert Muchanga, DEİK Başkanı Nail Olpak ve kıtanın iş dünyasını temsilen Afrika İş Konseyleri Başkanı Amany Asfour tarafından birer hitapta bulunulmuştur.